• +(371)
  • 25156768

Terapeitiskā zobārstniecība– tā ir viena no stomatoloģijas nozarēm, kas nodarbojas ar diagnostiku, profilaksi un zobu ārstēšanu – kariess un tā sarežģījumi, piemēram, kā pulpas iekaisums un periodontīts. Mēs garantējam maksimāli komfortablu zobu ārstēšanu bez sāpēm, pateicoties jaunākās paaudzes anestēzijai.

 

Mūsu klīnikas zobārsti rekomendē divas reizes gadā apmeklēt stomatologu un veikt profilaktiskās apskates. Pusgads – tas ir optimālais periods, kura laikā varbūtēji radusies saslimšana vēl nav paspējusi attīstīties tik tālu, lai būtu nepieciešama kardināla rīcība. Ja kariess ir sākuma stadijā vai virspusējs, pacients nejūt absolūti neko, zobs nav kļuvis jutīgāks. Šādā stadijā kariesu var pamanīt tikai stomatologs apskates laikā.

 

Kariess – hronisks process, kas saistīts ar pakāpenisku zoba demineralizāciju un cieto audu mīkstināšanos, tā sekas ir defekta veidošanās (mutes dobumā). Kariesa attīstība notiek četrās stadijās. “Baltā plankuma” stadija – tā ir pirmā kariesa stadija, kas retos gadījumos novēršama ar floru saturošu preparātu palīdzību. Ārēji zobam nav bojājumu, un process noris bez simptomiem.

Otrā, trešā un ceturtā stadija – (virspusējs kariess, vidējais kariess un dziļais kariess) ārēji redzami kā atšķirīgu dziļumu dobumi. Var izpausties kā sāpīgs jutīgums uz ķīmiskiem (reakcija uz saldu, skābu), temperatūras (reakcija uz aukstumu) un mehāniskiem (ja barība nokļūst bojātajā dobumā) kairinātājiem.

Pulpas iekaisums (zoba nerva iekaisums) –pēc kariesa tā ir nākamā zoba bojājuma stadija. Hroniska pulpīta simptomātika ir līdzīga kā kariesa saslimšanām (kariesam), tikai daudz izteiktāks ir sāpju simptoms gan stipruma, gan ilguma ziņā. Asu sāpju gadījumā vai hronisku sāpju saasināšanās gadījumiem pievienojas klāt spontānas sāpes, sāpes nakts laikā.

Periodontīts – vēl padziļinātāks kariesa process. Hroniskā formā var arī neizpausties un tiek konstatēts, veicot rentgena izmeklējumus. Saasinātā stadijā pacienti sūdzas par spontānām sāpēm, īpaši naktī, reizēm par paaugstinātu temperatūru, vispārēju vājumu. Kā arī rodas sāpes sakožot un baudot karstu ēdienu. Ļoti bieži uzpamst vaigs bojātā zoba apvidū, un zobs sāk kustēties.

Atpakaļ